Kaj morate vedeti o ASA filamentu, primerjava z ABS

ABS je ena izmed najbolj priljubljenih izbir materiala za tiskanje med 3D uporabniki, zaradi svojih odličnih lastnosti. Če ste že tiskali z ABS-om in ste pustili svoje tiske na soncu, ste morda opazili da ABS natiskani modeli radi postanejo rumenkasti. To je zato, ker ABS ni odporen na UV žarke, tiski pa se tudi sčasoma obrabijo zaradi vremenskih vplivov. Ampak tukaj smo zato, da vam predstavimo alternativo ABS-u, kar je ASA.

Kaj je ASA?

Do zdaj ste verjetno že slišali za ASA filamente. ASA ali Akrilonitril Stiren Akrilat je material, ki postaja vse bolj priljubljen med uporabniki 3D tiskanja. Je material s podobnimi lastnostmi kot ABS, vendar je močnejši in izredno odporen na vremenske vplive, zaradi česa je boljša izbira če tiskate modele, ki bodo uporabljeni zunaj, saj prenesejo hude vremenske razmere, so UV odporni in zelo trpežni.

Do zdaj smo se naučili, da je ABS zelo dober material za tiskanje, ni pa odličen. Ima težave z ohranjanjem oblike in barve čez čas. Tukaj nastopi ASA. Zaradi svojih odličnih lastnosti, ASA zadrži svojo obliko in barvo v hudih vremenskih razmerah. Zaradi svojih podobnih lastnosti, lahko ASA tiskane modele obdelamo na podoben način kot ABS. Najlažji način da to naredimo je z hlapovi acetona. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Temperature ko tiskamo z ASA filamentom

Tiskanje z ASA-o zahteva nekoliko višje temperature. Medtem ko tiskanje z ABS-om zahteva temperature postelje nekje med 70-100°C, pri ASA-i morajo biti malenkost višje, v okolici 100-115°C. Prav tako, temperatura ekstrudiranja mora biti višja, nekje med 230-255°C. Če tiskate na stekleni površini, lak za lase deluje čisto v redu, da se prvi sloj dobro sprime na posteljo.

Hlajenje

Ena izmed najbolj pomembnih stvari pri tiskanju z ASA filamenti je hlajenje. Če ASA-o hladimo prehitro, lahko naletimo na težave kot so zvijanje, in premikanje slojev. Ugotovili smo, da pri tiskanju z ASA-o mora biti hlajenje nastavljeno nekje med 10-20%. Upoštevati moramo, da če želimo uspešen tisk, nikoli ne smemo hladiti prvih slojev. Zaradi počasnega ohlajanja ki ga ASA potrebuje je zelo priporočeno da je naš tiskalnik v zaprtem ohišju, da zavarujemo model pred prepihi in hladnim zrakom v sobi.

Glede na vse povedano, spodaj je pregled obeh materialov.

  ASA ABS
Temperatura postelje 100-115°C 70-100°C
Temperatura tiskanja 230-255°C 220-245°C
Hlajenje 10-20% 10-50%
UV Odpornost Odlično Dobro
Moč Odlično Zelo dobro
Vzdržljivost Odlično Zelo dobro

 

Torej če nameravate uporabiti svoje modele v zaprtih prostorih se ABS odreže enako dobro kot ASA. Ampak ker bodo vaši ABS tiski čez čas spremenili barvo in se bodo obrabili zaradi vremenskih vplivov je ASA boljša izbira. ASA, podobno kot ABS je dober material za uporabo ko tiskamo inženirske modele.

Naročite ASA-o zdaj!

 

Hvala za branje, pustite komentar!

Leave a Reply