Lastnosti tiska s PLA

Kaj je PLA?

PLA (Polilaktična kislina) je bio-razgradljiv in bioaktiven termoplastični poliester ki ga pridobimo iz obnovljivih virov kot so koruzni škrob, sladkorna pesa, škrob in sladkorni trs. PLA je zraven ABS-a najbolj priljubljen material med uporabniki 3D tiskanja. PLA je trši od ABS-a, ima mali koeficient termičnega raztezka in relativno nizko vicat temperaturo. Zaradi teh lastnosti je eden najlažjih materialov s katerimi lahko tiskamo in najbolj primeren za začetnike.

Temperature ko tiskamo s PLA

Temperatura šobe ko tiskamo s PLA naj bo okoli 200°C. Čeprav pri tiskanju s PLA ne potrebujemo grete postelje, je uporaba le-te priporočena. Temperatura grete postelje naj bo nekje med 55 in 70°C. S povišanjem temperature postelje dosegamo boljšo adhezijo materiala na podlago. Če želimo zagotoviti še boljšo adhezijo prvega sloja lahko uporabimo lak za lase ali pleskarski trak. Na pleskarskem traku lahko tiskamo brez ali z greto posteljo.

Podlage (raft) in podpore

Ko tiskamo PLA na podlagah (raft) ali s podporami, moramo upoštevati, da zaradi lastnosti samega materiala (visoka trdnost), bo odstranjevanje podlag in podpor zelo težko. Zaradi tega, ni priporočljivo tiskati PLA na podlagi. Imeli smo tudi veliko težav z odstranjevanjem podpor od PLA tiskov.

Hlajenje in hitrosti tiska

Ko tiskamo s PLA mora hlajenje biti nastavljeno na 100%, saj moramo material ohladiti takoj ko se ekstrudira. Ni priporočljivo tiskati PLA v zaprtem ohišju. Hitrosti tiskanja so lahko brez težav nastavljene na maksimalne nazivne hitrosti tiskalnika, ampak če tiskate modele z veliko detalji je priporočeno tiskanje pri nižjih hitrostih, saj s tem dosežemo boljše rezultate.

Če se šele začenjate ukvarjati s 3D tiskanjem je PLA najboljša izbira materiala, s katerim začnete, saj se ne boste spopadali s težavami kot so, tisk se ne sprime s posteljo ali zvijanjem, kot se to dogaja pri tiskanju z ABS-om. Zaradi lastnosti, ki jih ima PLA, je priporočeno tiskati le modele, ki ne bodo izpostavljeni temperaturam nad 60°C, saj se nad to temperaturo začnejo mehčati – se deformirajo. Prav tako ni priporočeno tiskati stvari kot so npr. ročaji za orodja oz. stvari za katere menimo da nam bodo velikokrat padle iz rok, saj je PLA zelo krhek in se bo najverjetneje zlomil ali okrušil (PLA ni fleksibilen kot ABS, kar pomeni da se bo prej zlomil kot upognil).

Hvala za branje, pustite komentar!

Leave a Reply