Latnosti tiska s PETG

Kaj je PETG?

PET (Polietilen tereftalat) je najbolj uporabljena plastika na svetu. Ta polimer lahko opazimo skoraj vsepovsod, od plastenk za vodo, vlaken v oblačilih tudi v posodicah za hrano. PET se uporablja tudi v procesih termooblikovanja in se lahko kombinira s steklenimi vlakni za ustvarjanje inženirskih granulatov.

PETG je modificirana verzina PET. »G« v imenu pomeni »glikol-modificiran« ki se doda sestavi materiala med polimerizacijo. Rezultat tega je filament, ki je jasnejši, manj krhek in lažji za uporabo kot njegova osnovna oblike PET.

Prednosti PETG filamentov so transparentne barve in odpornost na vlago. Zaradi transparentnosti lahko tiskamo votle modele in jih uporabimo kot svetilke. PETG ima najboljše lastnosti tako ABS-a kot PLA. Ima trdnost ABS-a in se pri tiskanju ne zvija in krči, ter se zelo enostavno tiska, kot PLA. Podobno kot PLA, tiski s PETG zaradi svoje velike trdnosti niso primerni za mehanske dele, saj so krhki in hitro počijo.

Tiskanje s PETG

PETG podobno kot PLA odlikuje visoka trdnost in nizki koeficient krčenja (celo manjši kot pri PLA). Tisk PETG poteka pri temperaturah 220-240°C. Podobno kot PLA tudi PETG ne potrebuje grete mize, vendar je uporaba le-te priporočena. Temperatura mize je 55-70°C, z višanjem pa povečujemo adhezijo prvega sloja na posteljo. Zaradi plinov, ki se sproščajo ob tisku, je zaželeno filtriranje zraka ali tiskanje v dobro prezračenem prostoru.

Hlajenje

PETG lahko tiskamo v zaprtem ali odprtem tiskalniku. Hlajenje naj bo nastavljeno nekje na 80%.

Podloge (raft) in podpore

Ko tiskamo PETG je uporaba brima (obrobe) zelo priporočljiva. Podobno kot PLA tudi pri PETG težko odstranimo podlogo, zato je uporaba podloge (raft) ni zaželena. Pri tiskanju s podporami je zaželena čim manjša polnitev le-teh.

Obdelava PETG

PETG lahko zelo preprosto obdelamo mehansko (brušenje s smirkovim papirjem). Tisk lahko nato prevlečemo z epoksijem, mokro zbrusimo in po želji tudi pobarvamo. S tem smo dosegli, da je tisk čim bolj gladek, močnejši in profesionalen končni izgled.

 

Hvala za branje, pustite komentar!

Leave a Reply