Lastnosti tiska s TPU

Kaj je TPU?

TPU (Termoplastični Poliuretan) spada med poliuretanske plastike z veliko lastnostmi, na primer elastičnost, transparentnost, odpornost na olje, maščobo in abrazijo. Tehnično gledano so to termoplastični elastomeri, sestavljeni iz linearnih segmentiranih blok kopolimerov, sestavljenih iz trdih in mehkih segmentov.

Uporabnost

TPU se uporablja za veliko stvari, na primer za avtomobilske instrumentne plošče, kolesa za nakupovalne vozičke, električnima orodja, športne in medicinske pripomočke, napihljive splave, obutev… TPU je priljubljen material, ki se uporablja za zunanje ovitke mobilnih naprav. Prav tako se uporablja za zaščito tipkovnic pri prenosnih računalnikih.

Nastavitve tiskanja

Temperature tiskanja

Temperatura šobe pri tiskanju TPU mora biti 210-240°C, temperatura grete postelje pa med 70 in 80°C. Priporočena je uporaba grete postelje. Ker je material elastičen, potrebujete ekstruder, ki je sposoben tiskati takšne materiale.

Uvlek (retraction), nitenje (stringing)

Tiskanje TPU na Bowden design ekstruderjih je nemogoče, saj na takih tiskalnikih filament potiskamo po Bowden cevki do šobe, kar je pa zaradi elastičnosti materiala zelo težko oziroma nemogoče. Poskrbeti moramo tudi, da je uvlek (retraction) izklopljen, saj s tem pride do natezanja materiala in posledično do trganja materiala v ekstruderju. Ker ne uporabljamo uvleka, pride do nitenja (stringing), katerega odstranimo s pomočjo vročega zraka ali pa mehansko.

Hitrosti tiskanja

Do zdaj je že verjetno vsem znano, da mora biti hitrost prvega sloja nekoliko nižja, saj s tem zagotovimo maksimalno adhezijo prvega sloja na greto posteljo. Hitrost tiskanja naj bo nizka (do 30% nazivne hitrosti tiskalnika), saj s tem zagotovimo počasno ekstrudiranje in zmanjšano tveganje trganja materiala.

Pretok (flow rate)

Pri tiskanju elastičnih materialov, je potrebno stopnjo pretoka nastaviti nekoliko višje kot pri tiskanju z drugimi materiali.

 

Hvala za branje, pustite komentar!

Leave a Reply